Basında TURKROM 2018
KKTC'de "Türk Romatoloji Kongresi 2018"
Türkiye Romatizma Araştırma ve Savaş Derneği (TRASD) Başkanı Prof. Dr. Hatice Bodur, Türkiye'de Romatoloji uzman sayısına ilişkin, "Avrupa ülkeleriyle karşılaştırdığımız zaman Türkiye'de Romatoloji uzman sayısının yeterli olmadığını görüyoruz.
Türkiye Romatizma Araştırma ve Savaş Derneği (TRASD) Başkanı Prof. Dr. Hatice Bodur, Türkiye'de Romatoloji uzman sayısına ilişkin, " Avrupa ülkeleriyle karşılaştırdığımız zaman Türkiye'de Romatoloji uzman sayısının yeterli olmadığını görüyoruz. Yeterli sayıya ulaşmak kısa vadede mümkün görünmüyor." dedi.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC), Türkiye Romatizma Araştırma ve Savaş Derneğinin düzenlediği "Türk Romatoloji Kongresi 2018" Limak Cyprus Deluxe Otel'de gerçekleştiriliyor.
Prof. Dr. Bodur, AA muhabirine kongreye ilişkin yaptığı açıklamada, uluslararası düzeyde kongrede 800'ün üzerinde katılımcı olduğunu belirtti.
Bu kongrede bir ilk olarak "görüntüleme okulu" gerçekleştirdiklerini ifade eden Bodur, görüntüleme okulunda romatizmal hastalıklarda görüntülemenin erken tanı ve izlemedeki öneminin vurgulandığını söyledi.
Bodur, kongrenin konseptinde yer alan semptomdan teşhise eğitimlerin daha etkili olduğuna dikkati çekerek, "Dolayısıyla bu şekilde olgu örnekleri üzerinden gidiyoruz. "Romatolojik hastalara yaklaşımı" öğretmeye çalışıyoruz. Diğer yandan da yeni gelişmeleri paylaşıyoruz." diye konuştu.
Türkiye'de bilimsel anlamda romatizmal hastalıklarla uğraşan ilk hekim grubunun fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzmanları olduğunu belirten Bodur, "Avrupa ülkeleriyle karşılaştırdığımız zaman Türkiye'de romatoloji uzman sayısının yeterli olmadığını görüyoruz. Yeterli sayıya ulaşmak kısa vadede mümkün görünmüyor. Romatoloji bilim dalı nispeten yeni gelişen ve fiziksel tıp rehabilitasyon ve iç hastalıkları üzerine yapılan yan dal uzmanlık alanıdır. Romatoloji uzman sayımızı artırırken bir taraftan da bu hastalık grubuyla yoğun bir biçimde uğraşan fiziksel tıp rehabilitasyon uzmanlarının bu konudaki bilgi ve becerilerini desteklemeye çalışıyoruz." ifadelerini kullandı.
- Romatolojik hastalıklar toplumda çok yaygın görülüyor
Türkiye Romatizma Araştırma ve Savaş Derneği Genel Sekreteri Prof. Dr. Figen Ayhan da romatolojik hastalıkların çok yaygın görüldüğüne işaret ederek, bunların bir kısmının eklem romatizmaları ve yumuşak doku romatizmaları bir kısmının da belli coğrafi bölgelerde daha sık görülen "Behçet" ve " Akdeniz Ateşi" gibi hastalıklar olduğunu söyledi.
Bu alanda farkındalığı arttırmak ve hekimlerin bilgi ve beceri düzeylerini yükseltmenin önemine dikkati çeken Ayhan, "En sık görünen hastalıklarla ilgili dernek olarak dört tane rehber hazırladık. Romatoid artrit, spondilartrit, sedef artriti ve osteoartrit hastalıklarını tedavi eden hekimlere yönelik tedavi önerileri oluşturuldu." dedi.
Ayhan, alanında lider hekimlerin bu konudaki deneyimlerini ve bilimsel kanıtları birleştirerek hazırlanan bu rehberlerin takip ve tedavide önemli bir başvuru kaynağı olacağını belirterek, hedeflerinin "hekimlerin kanıta dayalı rehberler kullanarak hastalara güncel ve kaliteli tedavi hizmeti verilmesini sağlamak" olduğunu anlattı.
Kaynak: AA